Placeret nord for Havnen ved Skagen, Danmarks nordligste punkt, startede den tyske marine i 1941 opførelsen af et kanonbatteri med fire 120 mm. kanoner. Kanonerne var danske og have en rækkevidde på omkring 10 km. I 1943 blev området kraftigt forstærket og fire af kanonerne blev flyttet fra deres åbne ringstillinger til betonbunkers (M272). Samtidigt blev der også støbt bunkers til mandskab, ammunition, ild-ledelse (M162a) og nær forsvar.
Vest for kanonbatteriet opførte det tyske luftvåben en stor radar station og hele Grenen (området nord for byen) blev af den tyske hær indrettet med bunkers, minefelter og skyttegrave til nær forsvar.
De kanonbatterier som blev opført af den tyske marine blev som hovedregel altid placeret helt tæt på kysten. Marinen ønskede at tage kampen op mod de fjendtlige krigsskibe, hvorimod de kanonbatterier der blev opført af den tyske hær, stort set alle var placeret bagved kysten. Hæren havde større erfaring med at angribe fjendtlige styrker på landjorden og deres kanoner var ikke velegnet til bevægelige sømål. De fleste af marinens kanonbatterier ligger derfor i dag næsten altid som her ved Skagen, frit på stranden.
© fotograferet af Thom Tran
© fotograferet af Thom Tran
© fotograferet af Thom Tran
© fotograferet af Thom Tran
<
>