Førerhovedkvarter Bärenhöhle

Russiske krigsfanger begyndte i efteråret 1941 under ledelse af Organisation Todt, opførelsen af et hovedkvarter til Adolf Hitler, 9 km. vest for Smolensk.

Området havde tidligere fungeret som hovedkvarter for den røde hær og mange af faceliteterne kunne derfor genbruges. Der blev opført omkring 30 barakker og bunkers. Der blev boret brønde, opsat hegn og luftværnskanoner. Jernbanestationen i den nærliggende by Gniesdovo blev udvidet, så der var plads til Hitlers personlige tog (Führersonderzug) og et skiftespor blev anlagt helt frem til hovedkvarteret.

Hovedkvarteret fik kodenavnet Bärenhöhle (Bjørnehulen) og stod klart i august 1942. Meget have dog ændret sig på et år og placeringen passede nu ikke til Hitler. I stedet for blev området hovedkvarter for armegrupp midte (Heeresgruppe Mitte). Hovedkvarteret forblev operativt indtil september 1943 hvor det blev trukket mod vest.

Hovedkvarteret der aldrig fik besøg af Hitler og bunkeren der blev bygget til ham, ligger i dag spredt i skoven og er fyldt med vand.