Rustningsfabrik Bonito

Efter de allierede i august 1943 havde begyndt at bombe den krigsvigtige kuglelejer produktion i Schweinfurt, blev det hurtigt bestemt i den tyske rustningsindustri at flytte produktionen mod Øst.

Ved byen Landeshut (ligger i dag i Polen og hedder Kamienna Góra) lå en gammel mine og her blev der hurtig opført værksteder til produktionen. Maskiner og teknikere blev overført fra Schweinfurt og inden der var gået et år blev der i og udenfor minen, produceret 20.000 kuglelejre om dagen. Alle fabrikker der blev indrettet i gamle miner fik kodenavn efter fisk eller amfibiedyr og minen i Landeshut fik kodenavnet Bonito (fisk i tun familien).

På samme tidspunkt var tyskerne var i gang med at udvikle et langtrækkende rekognoscering fly kaldet Arado 234. Flyet var som det første af sin slag udstyrret med jetmotorer og udviklings- og design afdelingen blev i starten af 1944 flyttet til minen i Landshut. Opgaven til teknikkerne var udover rekognoscerings flyet også at udvikle versioner til brug som bombemaskine og natjager.

Produktion af kuglelejrer og udvikling af nye fly fortsatte indtil februar 1945, hvor krigen nærmede sig fra øst og områder derfor blev evakueret mod vest.

Der er i dag indrettet museum i den gamle mine.